Munkavállalói e-mail-ek

Eszközök

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2016. januári döntése alapján a munkáltató ellenőrizheti dolgozója azon e-mailjét, amit kifejezetten csak munkavégzésre használhat a dolgozó. Ha a munkáltatói célokon túl a dolgozó magáncélra is használja a postafiókját, akkor nem tiltakozhat, nem kérheti esetleges magántitkai felfedése miatti kárának megtérítését.

A munkáltató jogoson ellenőrizheti, hogy a munkavállaló munkaidejében nem foglalkozik-e privát dolgaival és ezért végigolvashatja a teljes levelezést.

A vonatkozó egyezményt Magyarország is aláírta, így ránk is vonatkozik a bírósági döntés.

Az természetesen más kérdés, hogy munkaidőben akár a saját telefonom netjén keresztül, akár a céges wifi-n keresztül belépek a saját privát mail-embe. Azzal is megszegem a munkavégzés szabályait, ha van erre vonatkozó céges szabályzat, de ekkor nem kényszeríthet a munkáltatóm a mail fiókom belépési adatainak megadására.

Ha a céges és a magán mail-ezésre egy cím van, az még tovább bonyolítja a helyzetet.

A legkevésbé vitatott helyzet akkor van, ha egyrészt nincsen semmilyen munkáltatói tiltás az e-mail fiók használatára, illetve a másik végletben: ha van részletes szabályozás, azokat dolgozóként betartom és legfeljebb munkaközi szünetekben mail-ezek a saját telefonomon és saját hálózatomon keresztül. Egyébként utóbbi módon tudhat meg a cég a legkevesebbet a privát dolgaimról.