Árbevétel 4 %-os vagy 20 millió eurós (!) bírság

bumeráng

Az új uniós adatvédelmi rendelet nagyon bekeményít, ha egy vállalkozás nem tartja be az adatkezelési szabályokat. A viágpiaci forgalom árbevételének 4 %-át is elérheti a bírság, amit az adott ország adatvédelmi hatósága kivethet. A felkészülés több hónapot is igénybe vehet és fontos elemző, szabályzat alkotó tevékenység kell hozzá.

Lehet, hogy ezt a vállalkozás az ügyfelével, lehet, hogy az alkalmazottjával, lehet hogy más személlyel szemben követi el. Hibás lehet egy e-mail  cím, egy telefonszám, egy foto felhasználás, ha ez az egy dolog vezet az ellenőrzéshez, akkor ezt fogják banánhéjnak hívni. A magyar adatvédelmi hatóságnak ugyanúgy kell majd bírságolnia, mint egy német, angol, francia hatóságnak.

Webáruházak, sok alkalmazottas cégek, könyvelő irodák, ingatlanos cégek kifejezetten érintettek lehetnek, de sokan mások is. Egy alkalmazottas cég is problémás lehet, de bárki más is, aki neveket, e-mail címeket, tel. számokat, fotókat, gps kordinátákat, önéletrajzokat, kamera felvételeket, igazolvány másolatakat kezel pl.