Vállalkozók és az adatvédelem. Magatartástípusok

Átjutok a falon

Vállalkozók és az adatvédelem/internetjog

(viselkedéstípusok, eredmények)

 

1./ A teljes homály esete:

A vállalkozó, web oldal üzemeltető, web shop házigazda a legalapvetőbb jogi szabályokkal sincs tisztában. Nincs Üzletszabályzata/ÁSZF-je, adatvédelmi szabályzata és titkolni igyekszik, hogy ki van a weboldala mögött.

Eredmény: ha valamilyen oknál „képbe kerül”, akkor több hatóság is megjelenhet nála, többfajta eljárás, több bírság, akár milliós nagyságrendben. Ez általában a kisebb vállalkozások végét jelenti.

 

2./ A „90 %-os kategória:

Túlnyomórészt azok tartoznak ide, akik már hallottak, olvastak arról, hogy a web shopnak is vannak üzemeltetési szabályai, ahogy egy normál üzletnek, illetve tudják, hogy nem üzemeltethetik jogszerűen az oldalukat, és nem vehetnének fel adatokat. Tudnak róla, de nem érdekli őket a kockázat vagy nem szánnak rá pénzt, mert ez is csak egy újabb „adó”.

Eredmény: Előbb-utóbb valaki hiányolni fogja az üzleti szabályokat, az adatvédelmi szabályzatot vagy dühében bejelenti az oldalt, mert nem tud egy garanciát érvényesíteni. Bírságok, hatósági eljárások következhetnek.

 

3./ A „10 %-os kategória”:

Az a weboldal üzemeltető, aki hallott róla, hogy vannak szabályok és amelyekkel már találkozott más, hasonló oldalakon, azt igyekszik maga megcsinálni, vagy lemásolni. Így lesznek magánmegfogalmazások ÁSZF-é és alkalmazhatatlan adatvédelmi szabályzatok a saját oldalunkon, mert azt nem a mi oldalunkra írták.

Eredmény: első látszatra a vevőnek van bizalma, hiszen vannak szabályzatok az oldalon, csak a hatóságok vagy bejelentők ne találják meg az oldalunkat valamilyen bejelentési, kártérítési szándékkal. Ha szerencsénk van, akkor egy ideig jó eséllyel megússzuk.

 

4./ Az igyekvők:

Tudnak a szabályok egy részéről, s a sokfajta kockázat felismerése után félelmükben szakemberrel gyorsan „helyre rakatják” a web oldalukat minden szempontból. Inkább megfizetik a szakértőt, mert rövid úton rájönnek, hogy a céges ügyvédjük vagy az ismerős jogász kapcsolata sem feltétlenül van képben.

Eredmény: ha kész a szabályozás, akkor a befektetés ára hamar visszajöhet akár plusz vevők révén is. Bírságot nem szabnak ki a hatóságok, meg sem indítják az eljárást, megvizsgálva az oldalt.