Internetjog

Jó szélben vitorlázok

 

Van olyan egyáltalán, hogy internetjog, ha már egyre gyakrabban hallunk ilyet!? Érdemes egyáltalán ezzel egy kicsit is foglalkozni? 

Vannak különböző jogszabályok a web oldal vagy webáruház üzemeltetésre vonatkozóan, és vannak még inkább részlet szabályok a hírlevél küldésre, fotók- videók készítésére és nyilvánosságra hozatalukra, elektronikus reklámokra, "netes vásárlók" jogaira vonatkozóan.

És lehet, hogy már van olyan, hogy internet és jog, s egyre inkább összefonódik ez a kettő......

 

A netes kommunikáció felelősségi rendszere, szabályozottsága és jogi kockázata egyre nő. Az Európai Unió Bírósága az Unión belül már igyekszik korlátozni olyan óriást is, mint a Google, pl. a keresőjében megtalálható 13 évvel ezelőtti link törlésére kötelezte, illetve számos millió eurós bírság lett a Street View kapcsán lefotózott arcokból is.

A magyar Alkotmánybíróság is igencsak belenyúlt a területbe a napokkal ezelőtt kimondott kommentelési jogértelmezésével, mi szerint nem a kommentelő, hanem a tartalomszolgáltató felel az oldalán fellelhető, bizonyos küszöböt átlépő hozzászólások tartalmáért. Milliós kártérítés volt a kérdés ebben az esetben is...

 

Egyre inkább komoly, büntetőjogi következménnyel is járhatnak olyan cselekedetek, amelyek megvalósítják a zaklatás, fenyegetés fogalmát magánszemélyek esetében, s cégek sokasága fog perelni hamarosan üzleti titok vagy jó hírnév megsértése miatt, amelyet nagy nyilvánosság előtt, az otthoni számítógép billentyűzetét kellő megfontoltság nélkül nyomagató userek, face-ezők visznek végbe.

Akár a börtönbe vezető út is lehet, a korábbi excsajok bizalmas fotóinak a feltöltése, konkrét bűncselekményeket valósítanak meg, akik igyekeznek egy oldalt, szoftvert feltörni, adatokat ellopni vagy bármilyen más módon jogosulatlanul beavatkozni egy információs rendszerbe.