DOCs - Digitális Oktatási Csomag

adatok, táblázatok, információk

Személyes adatok kezeléséhez hasznos gyakorlati útmutatók.

Hogyan kezdjük el az adatfelméréseket, a táblázatok kialakítását, milyen műveleteket vegyek számba, hogy összesítem az egyes ügyosztályoktól kapott információkat. És akkor hogyan tovább?

Árbevétel 4 %-os vagy 20 millió eurós (!) bírság

bumeráng

Az új uniós adatvédelmi rendelet nagyon bekeményít, ha egy vállalkozás nem tartja be az adatkezelési szabályokat. A viágpiaci forgalom árbevételének 4 %-át is elérheti a bírság, amit az adott ország adatvédelmi hatósága kivethet. A felkészülés több hónapot is igénybe vehet és fontos elemző, szabályzat alkotó tevékenység kell hozzá.

GDPR - és a magyar hatóság

Az elmúlt másfél évben a magyar adatvédelmi hatóságtól (naih)  alig lehetett információt szerezni, ami konkrét iránymutatásul szolgálhatott volna az uniós rendelet gyakorlati alkalmazásához.

A közelmúltban jelent meg csak az Infotörvény tervezett módosításának normaszövege, számos szakmai kritikát kiváltva, hiányosságokat említve.

Euróai Parlament és Tanács - GDPR

homályos tekintet

2016. év áprilisában uniós szabályozás született a közös kontinentális szabályok betartása érdekében. Két év türelmi és felkészülési idő került kitűzésre,

a jogi és számítástechnikai feladatok elvégzésére. Ez magában foglalja az alapvető Adatkezelési és Védelmi politika és a kapcsolódó szabályzatok kidolgozását, valamint

Jogsértő webáruházak

Fel a falra

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nyilvános adatbázist vezet a jogsértő webáruházakról.  Olyan fogyasztóvédelmi, versenyhivatali vagy bírósági elmarasztalásokat jelez a weboldal, amelyek súlyosan sértik a felhasználók, vásárlók érdekeit.

A "fekete listá"-ra felkerülni viszonylat könnyű, akár egy kis figyelmetlenséggel is, lekerülni annál nehezebb.

Ingatlanos weboldalak

Érvénytelen

Számos ingatlanközvetítő és/vagy ingatlan apróhirdető oldalt megvizsgálva elég lehangoló kép tárul elénk. A  legnagyobb ingatlanközvetítő cégek szinte a legelemibb szabályokra sem figyelnek, nincs jogszerű, pontos, részletes adatkezelési tájékoztató és többnyire nagyon hiányosak a weboldal Felhasználási Feltételek (ÁSZF).

Ujjlenyomat, véna szkenner

kódok

Az FTC focipályán alkalmazott, iszonyatosan modernek és előmutatónak mondott vénaszkenneres személyazonosítás jogszerűségének kérdésében hamarosan alkotmánybírásósági döntés születik.

Különböző sportintézmények az utóbbi években különösen "rákaptak" a fenti, vagy egy fokkal legalábbis kíméletesebb ujjlenyomatos azonosításra.

Munkavállalói e-mail-ek

Eszközök

A munkáltató jogszerűen tekint bele dolgozója e-mailezésébe, ha az e-mail címet kifejezetten csak munkavégzésre hozták létre vagy csak arra lehet használni. A jövőben viták elkerülése érdekében erősen ajánlott a cégeknek egy ilyen jellegű információ-kezelési szabályzat létrehozása.

Közérdekű adatigénylési problémák

Közérdekű könyv

A hatályos adatvédelmi és információszabadság jogszabályban (2011. évi CXII. törvény – „Infotörvény”) megfogalmazott közérdekű adatigénylési joggal ma Magyarországon „bárki” élhet.

Ezzel a joggal való rendelkezés, a „bárki”, mint jogalany és az igénylési eljárás és az igény teljesítése számos kérdést vet fel.

Önkormányzati adatkezelési kézikönyv

Önkormányzati könyv

Megjelent a hiánypótló gyakorlati kézikönyv - Önkormányzatoknak.

Személyes adatok kezelése a különböző eljárásokban, közérdekű adatigénylési eljárás, közzétételek, weboldal üzemeltetése. Bírósági, hatósági, alkotmánybírósági döntések, állásfoglalások, jogi fogalmak tartalmi meghatározása, több mint 200 oldalon.

Oldalak

Feliratkozás Front page feed csatornájára